Anna-Carin Lönn
Tre dagar innan beräknad födsel kom de, inte en, inte två och inte tre. Inte heller fem, inte åtta och inte nio. Vid tio trodde vi att det var slut men nej då, efter tre timmar tittade en elfte ut. Elva valpar. E-L-V-A valpar. Och det är inte av någon liten ras, nej, utan det är elva valpar av rasen riesenschnauzer. Fem hanar och sex tikar. Kanske en bra fördelning enligt många men för mig som nästan enbart hade valpköpare som ville ha hanar så var den inte helt optimal men valpningen gick fint så vad mer kan man önska?
Nu är valparna två veckor gamla, de har öppnat ögonen och det börjar bli lite mer liv i valplådan då de numera kan vingla sig fram på sina små ben istället för att kräla fram. Snart kommer de börja höra, bli ännu mer rörliga och så småningom förvandlas från små gulliga knoddar till terroriserande fot-ätar-maskiner. Tiden går både fort och långsamt, samtidigt som man vill att de ska vara små och gulliga för alltid så vill man att de ska växa och utvecklas. Om ett par veckor kommer vi börja ta emot besök, redan godkända valpköpare kommer för att snosa med valparna och potentiella valpköpare kommer för att vi ska lära känna varandra och fundera på om just denna kombinationen kan vara något för dem.
Även om riesenschnauzern är en bruksras som främst tävlas inom bruks och används som tjänstehund så har rasen även visat sig vara en utmärkt tävlingshund inom draghundsporten. Inte lika snabb som en fågelhund eller fågelhundsblandning men helt klart konkurrenskraftig inom B och C-hundgruppen i de olika sprintgrenarna. I dagsläget är nästan alla valparna tingade och nästan alla ska iväg till dragintresseradeägare, vilket jag som draghundsnörd naturligtvis tycker är superkul! Förhoppningsvis ser ni ett par av mina skäggiga valpar ute på i tävlingsspåren om ett par år :) För min egna del så blir det tredje generationen dragskägg här på gården då Timmie är morfar till valparna och Ebbe är morbror. I stamtavlan finns flertalet draghundschampions och bland släktingarna finns många fler som tävlat framgångsrikt i alla stilar men som inte tagit cert. I dagsläget kan cert bara plockas i nordisk stil i Sverige och i Finland, där många släktingar finns, har riesenschnauzer gått (och jag tror fortfarande går) i grupp A av någon outgrundlig anledning. Det finns så klart även flertalet brukschampions, lydnadschampions och tjänstehundar i stamtavlan men det här är den enda riesenkombination jag vet om som gjorts med draghundsporten i tankarna.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Djursajten.se » Luftfuktighetens begrepp och påverkan på aktiv träning med hund: ”Tack för att du lagt ned mödan för att skriva en så pass informativ och detaljer..”
-
Hundfixarn » Anna-Carin Lönn: ”Smart, och tack för tipsen!”
-
Åsa hall-vinger » Victoria Gideonsson : ”Snygg hundgård 100%”
-
Madde » Sommarhetta: ”Tack för bra information! :)”
-
Anna » Victoria Gideonsson : ”Hej! Fina hundgårdar, var har ni köpt träull? Mvh”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
emma medeldistans hundar livet på landet sm blandrasavel vardag med 5 hundar kost och presentation emzyhuskys bygga hundgård semester med hund stora förändringar nybro rasavel barn och hundar inlärning kost människa btt just do it omplacera långdistans början sommar lillaliam innför tävling hundsport sussie grönberg cari rörström avel tips och trix moa bäcklund draghundar och barn mats pettersson valpar iditarod emma hammar amanda gardelin nicole fhors draghundsport draghundar draghundar.se draghund linda lindqvist anna-carin lönn alla hundar kan dra amanda vikner hundträning malin granqvist tävling hundgård när kan man börja träna canicross berikning valpskola polarhundsjukan anna fjälltur em i barmark em italien laganda siberan husky hundflock introvert hundensbeteendeetologi checklista draghund ledarskap iron dog mästerskap hundägare tävlingspsykologi beaver trap trail hundenskänsloliv vetenskapliga filosofisk uppsatser & artiklar sommarlov grönt kort teamsweden att jobba med draghundar extrovert ambivert